Bejelentés


MOFETTA és wellness É-Mország Mátraderecske gyógyfürdője kulcs a vitalitáshoz

WEBSHOP:

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Az OEP már támogatja, de még nem lesz olcsóbb a szárazfürdő

2011. június 9. 08:36 , Legutóbb frissítve: 2011. június 9. 09:14

Barta Katalin


Mátraderecskén 15 éve küzdenek a mofetta-kezelések állami támogatásáért. A napokban végre megérkezett a jó hír: új lendületet kaphat az ügy. 

Forgó Gábor, a község polgármestere a napokban örömmel számolt be arról, hogy végre megérkezett az évek óta várt hír: május 31-től az országban egyedülálló, természetes szén-dioxidra épülő szárazfürdő (mofetta) kezeléseket támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az erről szóló rendelet napokon belül megjelenik az Egészségügyi Közlönyben. Dr. Gyetvai Gyulától, a Mofetta ügyvezető igazgató főorvosától a jó hír kapcsán megkérdeztük: a gyakorlatban mikor juthatnak a támogatáshoz a betegek? Megtudtuk, a mostani döntés hatalmas áttörést jelent a hazai mofetta-kezelésekben, ám nem jelenti azt, hogy júniustól már olcsóbban gyógyulhatnak a páciensek. Tény, hogy a jogszabályi alap megszületett, ám ezután újabb tárgyalási folyamat kezdődik a minisztériumok képviselőivel. Az ármegállapító bizottság egyeztetésein dől el, hogy az állam milyen fix összeggel támogatja majd a kezeléseket. Az elképzeléseket már kidolgozta erről egy egészségügyi közgazdász, így innentől kezdve alku kérdése, hogy mennyibe kerülnek a kúrák.


Tizenötezerrel kerülhet majd kevesebbe egy kéthetes kúra

Gyetvai főorvos kalkulációi szerint ha kezelésenként 1000 forint körüli támogatást kapnának, úgy egy javasolt kéthetes terápia átlagosan 15 ezer forinttal csökkenthetné a betegek jelenlegi kiadásait. Reményei szerint az ötven kilométeres körzetben élők útiköltség-támogatást is kaphatnak. Bármilyen megállapodás születik is, idén szeptembertől már bizonyosan betegek ezreinek nyílik lehetősége a szén-dioxid-kúrák igénybevételére.


Új lendület a szállodaépítésnek

Forgó Gábor polgármester azt is elmondta: a gyógykomplexum mellé tervezett exkluzív szálloda építése a válság miatt félbemaradt, ám úgy tűnik, hamarosan új befektető veheti át a létesítményt, amelynek felhúzását talán már idén befejezhetik. Ez szintén új fejezetet nyithat a Mofetta és a falu életében, hiszen az igényesebb vendégek számára is vonzóbbá válhat Mátraderecske. Jó hír a helyben élőknek: ezután is ingyen élvezhetik a kezelések előnyeit.


Kovásznán teljes támogatást fizet az állam

A mostani kormánydöntést évekig tartó kemény mofettacsata előzte meg. Számos hazai és nemzetközi konferenciát szerveztek a szárazfürdő népszerűsítésére. Ezeken minden alkalommal részt vett a speciális szakterület egyik legelismertebb képviselője, az erdélyi Kovásznában gyógyító dr. Bálint Zsuzsanna balneológus, kardiológus vezető főorvosnő. Ő több fórumon hangsúlyozta, hogy Kovásznán százszázalékos állami támogatást élveznek a hasonló kezelések, ezért érthetetlen, hogy a hazánkban egyedülálló mátraderecskei gyógygázzal kezelt betegek évek óta hiába várnak erre a segítségre. Köztudott, hogy a páciensek mintegy 80 százaléka szív- és érrendszeri panaszokkal jelentkezik a kúrákra, a legjobb eredményt a magas vérnyomás kezelésében és az érszűkületes betegségek gyógyításában érték el.


Egymillió érbeteg várja a mielőbbi segítséget

Mátraderecskén a föld mélyéből feltörő természetes szén-dioxid-gáz – amit a szaktárca 1999-ben gyógygázzá minősített – egyedülálló természeti jelensége hazánknak. A mofetta (a gőzölgő gyógygáz) a falu kincse lett. Eredményesen alkalmazható alsó végtagi érszűkületben, magas vérnyomásban, mozgásszervi és cukorbetegségben, csontritkulásban szenvedők fájdalmának enyhítésére, megszüntetésére. Dr. Gyetvai Gyula évek óta küzd az állami támogatásért. Számos szakmai fórumon megfogalmazta: hazánkban egymillió érproblémával küzdő beteg él, 400 ezer állapota súlyos. Az amputációk száma háromszor annyi, mint Nyugat-Európában.

Forrás: heol ol-line
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!